Havskildpadde reddet fra plastik-død

Ekspedition Plastik befrier havskildpadde, viklet ind i flere hundrede meter nylonsnor og plastikdunke

”Først lignede det bare en stor klump plastik, men da vi kom tættere på, kunne vi se, at det var en havskildpadde, der var viklet ind i flere hundrede meter langline og plastikdunke,” fortæller Torsten Geertz. Han er skipper på Plastic Change’s ekspedition, der lige nu med skibet S/Y Christianshavn undersøger indholdet af plastik i havet mellem Galapagos og Los Angeles.
En flok delfiner svømmede rundt om skildpadden, og en sule landede på dens skjold. Besætningen besluttede straks at forsøge at komme den nødstedte skildpadde til undsætning, selv om de umiddelbart skønnede, at den måtte være død.

Skilpadde_1825
Nylon snor og fiskeline var viklet rundt om både skildpaddens hals og for- og bagluffer.

I live
Skibet blev vendt og efter et par forsøg lykkedes det at komme tæt nok på klumpen af skildpadde og plastik til, at de kunne få trukket den hen til skibet med en stage. Stor var glæden, da skildpadden pludselig løftede hovedet. Nu gjaldt det bare om at få den skåret fri.
Nylonsnor og fiskeline havde viklet sig rundt om både luffer, hals og bagben; men med en kniv og stor forsigtighed lykkedes det at få befriet alle skildpaddens lemmer, og jublen var stor, da den dykkede og forsvandt ud i Stillehavet. En enkelt gang løftede den hovedet og kiggede, og så var den væk.

Skilpadde-bundt_1841
Klumpen af plastik og nylonline ombord på S/Y Christianshavn

Rystende beviser
”Vi er selvfølgelig glade for, at vi fik reddet skildpadden. Men samtidig er vi dybt berørt over et så kontant bevis på den skade, plastik forårsager blandt havets dyr. Det var jo helt tilfældigt, at vi lige kom forbi, ellers ville skildpadden helt sikkert have været død af sult. Den havde ingen mulighed for at befri sig selv” fastslår havbiolog Malene Møhl, der er med som forsker på ekspeditionen.

Hun og hendes assistenter ombord finder hver dag plastik i de prøver, de tager i et område af Stillehavet, der ikke tidligere er blevet undersøgt for plastik. Prøverne vil blive nærmere analyseret og indgå i en global databank over plastikforurening.